Što je Hall senzor u telefonu?

U pametnim telefonima i tabletima može se odjednom koristiti nekoliko senzora koji pomažu uređaju da pročita dodatne informacije. Prije nekog vremena razgovarali smo o akcelerometru. Danas ćemo razgovarati o još jednom senzoru, naime Hallovom senzoru.

Što je?

Hall senzor koji se koristi u modernim mobilnim uređajima mjerni je element koji može otkriti prisutnost, intenzitet i promjenu intenziteta magnetskog polja. Senzor je dobio ime po američkom fizičaru Edwinu Hallu, po kojem je i nazvan "Hallov efekt" otkriven 1879. godine - fenomen pojave poprečne razlike potencijala kada se vodič s konstantnom strujom postavi u magnetsko polje.

Dno crta je ovo: ako se ploča stavi pod magnetsko polje pod naponom, elektroni u ploči počet će se odbijati okomito na smjer magnetskog toka. Gustoća elektrona na različitim stranama ploče će se razlikovati, što zauzvrat dovodi do potencijalne razlike koju Hall senzor detektira.

Ovako izgleda senzor:

Čemu služi Hall senzor za tablet ili pametni telefon?

Sam senzor ima prilično široke mogućnosti, iako se obično koristi za namjeravanu namjeru, mjereći snagu magnetskog polja. Osobito se senzor koristi u raketnim motorima, u sustavu paljenja motora s unutarnjim izgaranjem, za mjerenje razine tekućine itd.

Senzor se također nalazi u modernim mobilnim uređajima, ali njegove mogućnosti nisu u potpunosti ostvarene. Senzor se zapravo koristi u samo dvije glavne svrhe:

  • Prvi je digitalni kompas koji je vlasnicima pametnih telefona već poznat, a koji se koristi i za poboljšanje pozicioniranja.
  • Drugi, mnogo hitniji zadatak, je interakcija s popularnim slučajevima za pametne telefone i tablete.

Magnetska kućišta

Vjerojatno ste vidjeli takozvane magnetske futrole i za pametne telefone i za tablete. Omogućuju vam zaključavanje i otključavanje uređaja kada otvorite / zatvorite kućište.

Kako je ovo moguće? Hallov senzor instaliran u uređaju reagira na magnet smješten u samom kućištu. Kada je magnet blizu uređaja, senzor otkriva povećanje zračenja, što rezultira blokiranjem zaslona. Takvi slučajevi često imaju pametni prefiks - "pametno".

Kad korisnik otvori preklopni poklopac (preklopni poklopac), senzor detektira smanjenje intenziteta zračenja i otključava zaslon.

Ali što ako naslovnica ima poseban prozor u kojem se prikazuju informacije, čak i ako je poklopac zatvoren? U ovom se slučaju koristi i Hall senzor - daje naredbu za prebacivanje između različitih načina prikaza, odnosno u prozoru prikazuje samo određene podatke, na primjer, vrijeme, datum, obavijesti. Primjer takve naslovnice je Samsung:

I usput, ako se koristi zaslon stvoren pomoću AMOLED tehnologije, zbog posebnosti tehnologije, podaci prikazani u prozoru praktički nemaju utjecaja na potrošnju energije baterije.

Ima li moj pametni telefon Hall senzor?

Postoji 99% vjerojatnosti. Većina proizvođača to naznačuje u karakteristikama pametnog telefona, ali ne uvijek. U ovom slučaju, obratite pažnju na dodatke: ako postoje pametni magnetski poklopci, onda je Hall senzor u pametnom telefonu definitivno tu.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?