Po čemu se iPhone 5 razlikuje od 5sa?

Prije nekog vremena razgovarali smo o razlikama između iPhonea 6 i 6s. Danas razgovarajte o drugim, ne manje popularnim Appleovim modelima - 5 odnosno 5, koji su i dalje dostupni za prodaju. Po čemu se razlikuju?

Izgled

Tradicionalno započinjemo usporedbom izgleda. I ovdje čekamo ... Gotovo ništa. Kao i kod 6 i 6, jedna od glavnih razlika je nova sjena. Dakle, za iPhone 5 mogle su se birati dvije opcije boja - tamno siva i svijetlo siva. U slučaju 5-ih, tvrtka je ponudila zlatnu nijansu, koja je, usput rečeno, uživala velik uspjeh u javnosti.

Zanimljivo je da je težina noviteta potpuno ista - 112 g.

Svi? Ne, postoji još jedna vrlo važna razlika - gumb Početna sada izgleda drugačije, uvjerite se i sami:

I zašto? Odgovor je daljnji.

Dodirnite ID

IPhone 5s pionir je u upotrebi skenera otiska prsta, koji Apple naziva Touch ID. Drugim riječima, sada nije samo gumb Početna koji omogućuje samo pristup radnoj površini, već i dodatna dodirna tipka koja omogućuje otključavanje uređaja.

I premda se danas skener otiska prsta nalazi čak i na jeftinim Android pametnim telefonima, tada se takvo rješenje smatralo pravim prodorom. Ali vrijeme ne stoji, u što smo stalno uvjereni.

Željezo

Petoro su koristili tada novi 64-bitni dvojezgreni A7 procesor s radnim taktom 1,3 GHz. IPhone 5 koristio je procesor A6.

Uz to, 5s ima dodatni M7 koprocesor, koji čita podatke iz kompasa, akcelerometra i žiroskopa. Zahvaljujući ovom rješenju, dio tereta uklanja se s glavnog čipa.

Količina RAM-a ostala je nepromijenjena, ali kapacitet baterije povećan je na 1560 mAh naspram 1400 mAh, zahvaljujući čemu je uređaj počeo raditi nešto duže.

iOS 7

Zajedno s izlaskom 5-ih, predstavljen je novi iOS 7, koji se radikalno razlikovao od prethodnih verzija firmware-a - ponajprije u svom dizajnu. Naravno, pojavio se neviđen broj novih opcija.

Fotoaparat

Što se tiče kamere, ako govorimo o brojevima, tada se ništa nije promijenilo - ispred se koristi modul od 1,2 MP, a straga od 8 MP. Ali ako je modul prednje kamere zaista ostao isti, tada je promijenjen glavni zahvaljujući kojem je kvaliteta fotografija postala još bolja.

Još jedna LED dioda za bljeskalicu dodana je i na stražnji poklopac.

To je zapravo sve.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?