Što je prednja kamera u telefonu?

Ako uzmete gotovo bilo koji moderni pametni telefon, telefon ili čak tablet, na stražnjoj strani kućišta pronaći ćete otvor za kameru. Možda se ova konkretna kamera u mobilnim uređajima naziva prednja strana?

Nikako. Zapravo se prednja kamera naziva kamerom koja se nalazi na prednjoj ploči i omogućuje vam snimanje autoportreta (uključujući selfije). Gotovo svi pametni telefoni opremljeni su prednjom kamerom, ali često je to teško primijetiti, jer je špijunka mala, na primjer (Xiaomi Mi4):

Iako neki proizvođači čine špijunku na kameri vidljivom (HTC Desire EYE):

Prednja kamera nije potrebna samo za fotografiranje autoportreta, već se koristi i za video pozive koji su posljednjih godina sve popularniji. I premda prije nekog vremena proizvođači nisu obraćali previše pažnje na prednje kamere, sada se sve promijenilo - ponekad se prednje kamere mogu natjecati s glavnim kamerama u pogledu kvalitete snimanja.

Usput, sada su čak i za prednje kamere počeli koristiti bljeskalicu. Takvi modeli još nisu toliko česti u prodaji, ali to bi se moglo promijeniti u budućnosti.

Nedavno su popularne skočne prednje kamere (Honor 9X):

I također ugrađen u zaslon. Imajte na umu da je u slučaju Samsung Galaxy S10 + prednja kamera dvostruka:

Treba napomenuti da mjesto prednje kamere nema utjecaja na kvalitetu slika. No, iznimno se može zabilježiti Samsung Galaxy A80 u kojem uopće nema prednje kamere, njegovu ulogu igra glavni modul koji se, uz pomoć posebnog mehanizma, može automatski preokrenuti.

Prije nekog vremena popularnost su stekli takozvani selfifoni - pametni telefoni s visokokvalitetnim prednjim fotomodulima. Takvi modeli uključuju, na primjer, Sony Xperia C5 Ultra Dual:

Danas se riječ "selfie" praktički ne koristi, budući da se vrlo kvalitetna prednja kamera koristi u istim vodećim pametnim telefonima. Jednostavan primjer je Samsung Galaxy Note 10+ čija se prednja kamera smatra jednom od najboljih u svijetu mobilne tehnologije.

Imajte na umu da je ugrađen točno u zaslon.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?