Što je telefonska predmemorija (predmemorirani podaci)?

Ako na pametnom telefonu ili tabletu ostane slobodnog prostora, prvo što se savjetuje korisniku je brisanje predmemorije iz memorije. A što je zapravo predmemorija na telefonu ili predmemorirani podaci? Skužimo to zajedno

Predmemorija je intermedijerni međuspremnik s brzim pristupom koji sadrži informacije koje se mogu zatražiti. Istodobno je pristup predmemoriji mnogo brži od dohvaćanja potrebnih podataka iz memorije ili udaljenog izvora. Međutim, imajte na umu da je veličina predmemorije ograničena.

Ako ništa od gore navedenog niste razumjeli, pokušat ćemo to objasniti na vizualni način. Kada instalirate aplikaciju na svoj Android uređaj, stvara se mapa za pohranu korisničkih postavki, raznih slika, dnevnika itd. Naravno, podaci u predmemoriji u ovom slučaju zauzimaju prostor.

Još jedan primjer. Recimo da na telefonu otvorite VKontakte i pogledate fotografije. Te se fotografije spremaju na vaš uređaj (tj. U predmemoriju). Za što? A onda, što ako se sljedeći put kada uputite na iste slike, one će se učitati puno brže nego bez upotrebe predmemorije. Isto se odnosi ne samo na fotografije, već i na glazbu, pa čak i videozapise - svi se spremaju na uređaj i mogu zauzeti puno prostora.

Pitanje je hoćete li se vratiti na videozapis koji ste gledali? Vjerojatno ne, pa ne trebate film pohraniti u predmemoriju.

Što će se dogoditi ako očistite predmemoriju?

Možemo reći da se ništa neće dogoditi ako govorimo o većini aplikacija, jer samo izbrišete postavke i podatke koji su pohranjeni u predmemoriji. Odnosno, u ovom slučaju nećete biti razvlašteni ako izbrišete predmemorirane podatke za istu VK aplikaciju.

Predmemoriju možete izbrisati ručno ili možete koristiti programe. Preporučujemo upotrebu prve opcije jer ne uključuje instaliranje aplikacija trećih strana. Istodobno, neki firmware prema zadanim postavkama koriste zaštićene uslužne programe koji, između ostalog, brišu predmemoriju.

Na primjer, razmislite o pametnom telefonu Samsung i firmwareu jednog korisničkog sučelja. Idemo na postavke.

Pronađite i otvorite odjeljak "Aplikacije".

Dodirnemo željenu aplikaciju.

Kliknite redak "Memorija".

Pritisnite "Obriši predmemoriju" (ne brkajte s gumbom "Obriši podatke" - ovo je važno).

Predmemorija je izbrisana.

Drugi primjer temelji se na Huaweiju. Pokazat ćemo vam kako izbrisati nepotrebnu predmemoriju za sve aplikacije. Otvorite odjeljak "Memorija" u postavkama.

Odaberite "Očisti memoriju".

Pričekajte dok se podaci ne prikupe i vidjet ćete gumb "Očisti" ispod podataka predmemorije. Možete samo kliknuti na njega da biste očistili predmemoriju svih aplikacija.

Ili odaberite brisanje predmemorije za određene programe.

Kao što vidite, sve je to vrlo jednostavno.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?