Proizvedeno u NR Kini - koja država?

Alexey je u komentaru na našoj web stranici ostavio sljedeću poruku: „Kupio sam si vanjsku bateriju na poznatom kineskom mjestu. Kad je baterija stigla, na pakiranju je pisalo Made in PRC. Kakva je ovo država i kako se dogodilo da sam naručio bateriju u Kini, ali je napravljena u nekoj NR Kini? " Pitanje je toliko zanimljivo da smo ga odlučili staviti u zasebni članak.

Mnogi korisnici postavljaju potpuno isto pitanje kao i naš čitatelj Alexey. Doista, prije nekog vremena mnogi su korisnici počeli primati kupnje na pakiranju kojih je određena država PRC (Made in PRC ili Made in PRC) označena kao zemlja porijekla. I, zanimljivo, ovo se odnosi ne samo na mobilnu tehnologiju, već i na drugu robu, uključujući odjeću ili čak kozmetiku. Ispod je nekoliko primjera.

Router:

Punjač:

Baterija pametnog telefona:

Bežični punjač:

Smartphone:

Kozmetika:

Izneseno je jako puno prijedloga, jedan ljepši od drugog. Tako, na primjer, postoji zabavna verzija da oznaka PRC znači Republiku Kosovo. Slažete se, zvuči nevjerojatno, pogotovo ako uzmete u obzir da su se proizvodi s Kosova odjednom počeli prodavati na kineskim internetskim stranicama u ogromnim količinama ... Druga, ne manje popularna verzija je da se proizvodi iz Indije isporučuju pod ovom oznakom. I u to se moglo vjerovati, jer Indija ima drugo najveće stanovništvo i bavi se proizvodnjom najrazličitijih roba. Ali peh - Indija je na oznakama označena točno kao Indija i ništa drugo. Pa o čemu razgovaramo?

Otkrivamo tajnu: PRC je ista Kina! Jesi li iznenađen? I mi, priznajem, također. Zašto neke tvrtke koriste Made in PRC umjesto Made in China? Najčešća je verzija da se kineski proizvodi u mnogim zemljama doživljavaju negativno. Neki korisnici okreću nos kad im govore o kineskom pametnom telefonu. No, gotovo svi poznati pametni telefoni proizvode se u Kini! Da, upravo se u kineskim tvornicama proizvode isti voljeni iPhonei, a da ne spominjemo druge proizvođače. Je li kvaliteta zbog toga postala lošija? Ne! Pa ipak, kako bi se riješile opsesivnih misli u glavama kupaca, neke su tvrtke odlučile upotrijebiti kraticu Made in PRC, koja se, usput rečeno, označava kao Made in People's Republic of China - Narodna Republika Kina. Kao što vidite, škrinju je bilo lako otvoriti.

Znači li to da oznaka Made in PRC jamči kvalitetu proizvoda? Ne, nije. Natpis samo označava zemlju porijekla i ništa više.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?