Što je prelazak prstom?

Govoreći o raznim mogućnostima Android uređaja, često koristimo tako neobičnu riječ kao što je "swipe". Pokazalo se da mnogi korisnici ne znaju njegovo značenje. Popunimo ovu prazninu.

Riječ "swipe" ima dva značenja odjednom. U prvom je slučaju prevlačenje posebna gesta kada stavite prst na zaslon pametnog telefona ili tableta i pomaknete ga u željenom smjeru preko zaslona. Na primjer, da biste otvorili zatvarač na pametnom telefonu, trebate prijeći prstom od gornjeg okvira uređaja do dna:

Primjer se temelji na pametnom telefonu Samsung i firmwareu One UI. Čini se da ovu gestu podržavaju svi Android uređaji, bez obzira na vrstu firmvera i naziv uređaja.

Osim toga, navedeni ugrađeni softver One UI također podržava prevlačenje od dna zaslona do vrha - otvara se popis aplikacija:

Prikladna i korisna značajka. Također imajte na umu da neke aplikacije podržavaju prevlake - one koriste određene funkcije.

Važno je napomenuti da se riječ "swipe" u tom smislu može koristiti u odnosu na bilo koji uređaj koji podržava takve pokrete prstima na zaslonu, a ne samo na Android OS-u. Dakle, pokreti na zaslonu na Apple uređajima (iPhone, iPad) također se nazivaju potezom.

Drugo značenje je naziv Swype tipkovnice (od engleskog swipe - zadrži bez kidanja, klizanje i upisivanje teksta), koja vam omogućuje unos teksta na zaslon pametnog telefona ili tableta bez podizanja prsta. Stvoritelj ovog načina tipkanja riječi je Cliff Kushler. U vrijeme pisanja ovog teksta, Swype tipkovnica nije dostupna na Play Marketu - 2018. objavljena je izjava programera koji su rekli da više neće biti podržana ažuriranja.

Trenutno u mrežnim trgovinama aplikacija Play Market i App Store možete pronaći mnoge aplikacije na tipkovnici koje podržavaju pisanje teksta bez podizanja prsta sa zaslona. Vjeruje se da tipkovnica koja prelazi prstom omogućuje vam puno brže tipkanje nego standardna tipkovnica. Jednostavan primjer - najpopularnija Googleova tipkovnica od Googlea - u postavkama možete omogućiti funkciju "Kontinuirani unos":

Omogućuje vam unos riječi bez podizanja prsta sa zaslona.

Probajte, što ako vam se sviđa?

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?