Oleofobni premaz: što je to?

Čitajući još jedan osvrt na nekom novovjekovnom pametnom telefonu, zacijelo ste skrenuli pozornost na frazu "oleofobni premaz". Mnogi korisnici ne znaju što je to, pa ćemo danas popuniti prazninu.

Riječ "oleofobni" potječe od dvije grčke riječi, što u prijevodu na ruski znači "ulje" i "strah" ili "strah". Zapravo je ovo poseban film koji se nanosi na zaslon pametnog telefona. Film pomaže u odbijanju masnoće i malo prljavštine s dodirnog zaslona. Ako uzmete proračun pametnog telefona i upotrebljavate njegov zaslon barem 10-15 minuta, zaslon će uskoro postati podebljan. Da biste se riješili masnoće, samo obrišite zaslon salvetom, na primjer, mikrovlaknima. Ali u ovom slučaju masnoća se ne briše tako lako, stoga ćete, najvjerojatnije, morati napraviti puno nepotrebnih pokreta.

U slučaju zaslona, ​​na koji se nanosi oleofobni premaz, prvo će biti nekoliko puta manje masnih mrlja, a drugo, da bi ih se izbrisalo, u pravilu je dovoljno jednom zaslon obrisati salvetom. Nažalost, oleofobni premaz se ne nalazi tako često na proračunskim modelima pametnih telefona, ali postoje svi preduvjeti za činjenicu da će uskoro ova značajka postati standard za gotovo svaki pametni telefon.

Što je oleofobni premaz?

Oleofobni premaz je film nanometrske debljine (nanometar je jedinica duljine jednaka milijarditom dijelu metra), koji vam, kako smo gore pronašli, omogućuje suočavanje s prljavštinom i mastima. Zanimljivo je da oleofobnu prevlaku možete osjetiti prstima, međutim, ako usporedite dva zaslona odjednom: jedan s oleofobnom prevlakom, a drugi bez.

Oleofobna prevlaka sastoji se od smjese alkilsilana (0,1% - 10%), silikona i otapala (0,01% - 10%). Koriste se dvije metode primjene sastava: taloženjem parom ili se temelji na upotrebi silicijevog dioksida. Sastav se u oba slučaja nanosi prskanjem.

Oleofobni premaz patentiran je 2005. godine. Izumila su je dva njemačka znanstvenika. Zapravo, za oleofobni premaz, trebali bismo zahvaliti Appleu koji je prijavio patent za poboljšani premaz i počeo ga koristiti u svojim pametnim telefonima, od kojih je prvi bio model 3GS. Kasnije su drugi proizvođači počeli koristiti oleofobni premaz.

U nekim se slučajevima oleofobni premaz ne koristi na samom zaslonu, već na filmu koji je zalijepljen na zaslon pametnog telefona.

Kako zadržati oleofobnu prevlaku?

Oleofobni premaz vremenom je podložan abraziji (ne uvijek i ne na svim modelima). To se obično događa iz jednostavnog razloga što vlasnik uređaja često dodiruje zaslon i prelazi prstima po njemu. Na primjer, strastveni ovisnici o kockanju često se žale na brisanje naslovnice.

Drugi je razlog korištenje pametnog telefona bez kućišta ili filma na ekranu. Kad uređaj stavite u džep hlača, zaslon dolazi u dodir s tkaninom i sloj postupno brusi.

Da biste barem odgodili abraziju premaza, nemojte ga brisati proizvodima koji sadrže alkohol, koristite poklopce i filmove, a također nemojte ostavljati zaslon na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?