WCDMA vs GSM: Koja je razlika?

Na nekim pametnim telefonima možete vidjeti nekoliko načina mrežne podrške odjednom, uključujući GSM, WCDMA ili WCDMA / GSM. Koji biste od ovih načina odabrali prilikom upotrebe uređaja? Potražimo odgovor.

Evo kako bi mogao izgledati odabir mrežnog načina rada na najobičnijem pametnom telefonu:

GSM

GSM se odnosi na takozvanu komunikaciju druge generacije (2G) - digitalnu staničnu komunikaciju. Dostupni su mobilni telefoni s podrškom za 4 frekvencije: 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz i 1900 MHz. Mnogi modeli podržavaju nekoliko vrsta frekvencija odjednom.

Ako odaberete način podrške za GSM mrežu, znajte da se on najbolje nosi s pozivima i slanjem / primanjem SMS poruka. No, prijenos podataka vrši se pomoću GPRS-a - ovo je dodatak preko GSM-a. Maksimalna brzina prijenosa podataka je samo 171,2 kbps, što je izuzetno malo u modernoj stvarnosti. Međutim, postoji još jedna vrsta dodataka - EDGE, čija je maksimalna brzina prijenosa podataka već 474 kbps, što, međutim, još uvijek nije puno.

Ali GSM način omogućuje uštedu baterije. Stoga, ako se odlučite za planinarenje, gdje ne možete niti sanjati bilo kakav Internet, trebali biste koristiti GSM način.

WCDMA

WCDMA se odnosi na staničnu komunikaciju treće generacije (3G). WCDMA je tehnologija radijskog sučelja koja koristi širokopojasni višestruki pristup s podjelom koda. Upravo su WCDMA odabrali mnogi mobilni operateri za pružanje širokopojasnog radio pristupa za podršku 3G uslugama.

Što WCDMA radi bolje s prijenosom podataka, jer brzina može doseći 3,6 Mbps. To je sasvim dovoljno ne samo za prijenos slika na mrežu ili posjet web stranicama, već čak i za gledanje mrežnih videozapisa.

Ovaj bi se način trebao koristiti ako istovremeno koristite Internet i komunikacije. Na primjer, za grad je ovo najoptimalniji način. Međutim, potrošnja punjenja bit će nešto veća u usporedbi s GSM-om.

WCDMA / GSM

Univerzalni način mobilne telefonije, postavljen prema zadanim postavkama. Općenito se može nazvati optimalnim, jer pruža i visokokvalitetnu glasovnu komunikaciju i prijenos podataka maksimalnom brzinom. Jedini mu je nedostatak što će stopa pražnjenja baterije biti nešto veća nego ako koristite samo jedan način rada.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?