Akcelerometar u telefonu: što je to?

Prije nekoliko godina nismo mogli ni zamisliti da postoje igre na pametnim telefonima, gdje se kontrola vrši okretanjem samog uređaja! Sada postoji jako puno takvih igara u internetskim trgovinama mobilnih aplikacija, ali tada se činilo kao nešto nevjerojatno.

Želite primjer? To mogu biti, recimo, razne auto utrke, kojima se upravlja naginjanjem pametnog telefona ili tableta u različitim smjerovima, dok se automobil okreće. Jedna od najpoznatijih od ovih igara je Asphalt 8:

Pažnja, pitanje! Kako je ovo moguće? Odgovor: to je postalo moguće zahvaljujući akcelerometru.

Što je akcelerometar i kako to radi?

Akcelerometar je uređaj koji mjeri projicirano prividno ubrzanje (razlika između stvarnog ubrzanja objekta i gravitacijskog ubrzanja). Akcelerometar omogućuje snimanje čak i manjih promjena ubrzanja, ovisno o njegovom položaju u prostoru.

U pametnom telefonu ili tabletu akcelerometar je izuzetno mali dio, često malo više od glave šibice. Unatoč tome, svoje radnje izvodi prema očekivanjima.

Gdje se koristi akcelerometar?

Kao što je gore spomenuto, uređaj se koristi u pametnim telefonima i tabletima. Istodobno, počeli su ga u njih instalirati relativno nedavno - zajedno s pojavom iPhone pametnog telefona, a nakon toga počeo se instalirati i na druge mobilne uređaje.

Uz to se koristi i akcelerometar:

  • U industrijskom zrakoplovstvu, gdje je sastavni dio navigacijskih sustava, kao i upravljanja zrakoplovima.
  • U industrijskoj dijagnostici vibracija, to je pretvarač vibracija koji mjeri ubrzanje vibracija u sustavima za ispitivanje i zaštitu bez razaranja.
  • U sustavima za kontrolu tvrdog diska za aktiviranje mehanizma zaštite od oštećenja. Tijekom ubrzavanja (na primjer, kada padne tvrdi disk), sustav "parkira" glave tvrdog diska, sprečavajući tako njihovu štetu, kao i oštećenje podataka.
  • U DVR-ima. Ovdje vam akcelerometar omogućuje razlikovanje važnih događaja: naglo ubrzanje ili usporavanje, sudar itd.
  • U igraćim konzolama, ili, točnije, u upravljačkim uređajima za igraće konzole. Džojstik možda nema niti tipke, a upravljanje se odvija uz pomoć njegovih okreta u prostoru, podrhtavanja itd.

Zašto vam je potreban akcelerometar u pametnom telefonu?

Trenutno se akcelerometar koristi u pametnim telefonima i tabletima kako za potrebe operativnog sustava, tako i za rad nekih aplikacija, uključujući igre.

Što se tiče operativnog sustava, zahvaljujući akcelerometru, zaslon na uređaju se okreće kad ga preokrenemo.

O igrama je rečeno malo iznad. Osim u utrkama, akcelerometar se aktivno koristi u povremenim igrama, pa čak i pucačima.

Ukratko, akcelerometar je izuzetno važna komponenta moderne mobilne tehnologije, kao što ste upravo vidjeli.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?