Što je RAM u telefonu?

Kao i u slučaju poznatog računala, moderni pametni telefoni koriste RAM - memoriju s slučajnim pristupom (RAM na engleskom - Random Access Memory). RAM je memorija s slučajnim pristupom, hlapljivi dio sustava, u kojem se tijekom rada pohranjuju programski kod, ulazni, izlazni i međufazni podaci koje procesor obrađuje.

Grubo rečeno, što više RAM-a telefon koristi, uređaj će se brže pokretati, jer RAM određuje broj procesa s kojima se vaš uređaj može nositi. Iako to nije u potpunosti točno, budući da brzina uređaja ovisi o mnogim drugim parametrima.

Danas rijetko možete naći telefon na prodaju s manje od 256 MB RAM-a. Naprotiv, količina RAM-a neprestano raste. Dakle, mnogi uređaji, uglavnom vodeći, podržavaju nekoliko GB RAM-a. To, usput, omogućuje ne samo pokretanje više aplikacija, već i upotrebu aplikacija za koje postoji minimalna veličina RAM-a za normalan rad, na primjer, 1 GB.

Čini se da što je više RAM-a u uređaju, to bolje. To je istina, ali postoje određene nijanse. Dakle, u najnovijim pametnim telefonima, čak i kada je uređaj učitan s, recimo, 3 GB RAM-a, može ostati samo 1,5 GB slobodne memorije, iako je to u 99% slučajeva dovoljno.

Kako mogu očistiti RAM na telefonu?

Ovdje nema ništa teško. Možete koristiti standardnu ​​funkciju i uklanjanjem aplikacija iz RAM-a prijeđite prstom. Odnosno, same aplikacije se ne brišu, već se informacije o njima "brišu" iz RAM-a.

Uz to možete koristiti posebne programe koji samo jednim klikom uklanjaju informacije o aplikacijama iz RAM-a i oslobađaju prostor.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?