Što je firmware u telefonu (pametnom telefonu) i čemu služi?

Riječ "firmware" mogao je čuti apsolutno svaki korisnik telefona, pametnog telefona, tableta i drugog uređaja, a vjerojatno i više puta. Ili evo još jednog primjera: prilikom kupnje pametnog telefona prodavač nudi ažuriranje firmvera - uz dodatnu naknadu. Netko se slaže, netko ne, ali saznat će za firmware. Što je to - firmware?

Firmware (s engleskog Firmware) je softver i skup hardverskih postavki koji se nalaze u memoriji uređaja. S tehničkog gledišta, firmware je binarna datoteka koja se upisuje u trajnu memoriju uređaja.

Je li ispravno u ovom slučaju nazivati ​​firmware operativnim sustavom? Ne, pogrešno je, jer se firmware u ovom slučaju može smatrati programom, koji je pak dio operativnog sustava. Drugim riječima, operativni sustav nije firmware. Iako, na primjer, kada mijenjamo firmware na pametnom telefonu koji se temelji na Androidu, gotovo istu operaciju izvodimo kada ponovno instaliramo operativni sustav Windows na svoje računalo.

Bez firmware-a pametni telefon ili tablet pretvara se u „ciglu“ - uređaj s kojim korisnik ne može učiniti ništa, budući da nije izvediv i uređaj je koji može samo pucati orahe (u prenesenom smislu, naravno).

Svi odlazni pametni telefoni i tableti imaju jedan ili drugi firmware. Ovo je takozvani službeni firmware, koji se instalira u tvornici. Vrijedno je napomenuti da je korisno da proizvođači svoje uređaje opreme vlastitim firmware-om, gdje mogu instalirati svoje programe ili upotrijebiti dolazne informacije za poboljšanje firmwarea i samog uređaja.

Ovo je Samsungov službeni TouchWiz firmver zasnovan na Androidu koji je instaliran na Samsung pametnim telefonima (pokretač):

Za mnoge uređaje postoje takozvane prilagođene firmware - to su modificirani firmware ili čak priključci s drugih uređaja koji se mogu instalirati na pametni telefon. Na primjer, za iste Samsung pametne telefone možete pronaći puno svih vrsta prilagođenih firmware-a. Jedan od primjera prilagođenog firmwarea na Samsungu (pokretač):

Pitanje je - zašto koristiti prilagođeni firmver ako postoji službeni? Jednostavno je - netko jednostavno nije zadovoljan standardnim firmwareom ili njegovom funkcionalnošću, a korisnik se ne protivi zamjeni s nečim novim. Zapravo, u prilagođenom firmwareu često možete vidjeti nestandardne programe, pa čak i nove funkcije koje se u službenom firmwareu ne mogu pronaći.

Istina, prilagođeni firmware imaju nedostatke. Dakle, često rade nestabilno, postupak bljeskanja uređaja ponekad je vrlo kompliciran, pa se tijekom postupka uređaj pretvara u „ciglu“, prilagođeni firmware u pravilu ima instalirana root prava, što znači da uređaj automatski gubi jamstvo.

Općenito, firmware je sastavni softverski dio uređaja, bez kojeg gadget ne koristi.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?