Usporava tablet ili telefon na Androidu. Što uraditi?

Često možete čuti kako se korisnici uređaja temeljenih na Android OS-u žale: ovdje, kažu, u početku je telefon radio u redu, a nedavno je počeo užasno usporavati. Naravno, postavlja se pitanje - zašto se to događa? Razloga može biti mnogo, pa razgovarajmo detaljnije o tome kako vratiti izvedbu na svoj uređaj.

Za nove uređaje

Želio bih odmah započeti razgovorom o novim pametnim telefonima ili tabletima. Često ih čim uključite frustriraju frizovima tijekom upotrebe. Ovdje postoji nekoliko mogućih opcija:

  • Zastarjeli ili prilagođeni firmware.
  • Greška u samom uređaju.
  • Zamrzavanja i kočnice stalni su uvjet pri korištenju uređaja.

Na prvoj točki. Ako govorimo o uređaju koji ste naručili u nekoj stranoj trgovini, budite spremni na činjenicu da prodavatelj može instalirati neki neslužbeni firmver koji je pogrešno optimiziran za uređaj. Što se traži od vas? Ažurirajte ga na službeni, po mogućnosti na najnoviju postojeću verziju. S tim ne biste trebali imati nikakvih problema, jer postoji tako divan forum kao što je w3bsit3-dns.com.RU, gdje je sve savršeno sažvaćano.

Druga točka. Ako je instaliran tvornički firmware, a govorimo o njegovoj najnovijoj verziji, pobrinite se za potpuno resetiranje podataka. O ovom smo postupku razgovarali dovoljno detaljno, pa se nećemo ponavljati. Recimo samo da ovaj jednostavan postupak u većini slučajeva pomaže riješiti problem.

Što se tiče posljednje točke, ponekad proizvođači imaju previd. Primjerice, vrlo poznata tvrtka objavila je prije nekoliko godina vrlo zanimljiv pametni telefon s 5-inčnim zaslonom i Full HD rezolucijom, ali s hardverom sve nije bilo tako glatko: očito je, radi ekonomičnosti, instaliran slab i već zastarjeli procesor koji nije sposobni nositi se sa svojim dužnostima. Unatoč 2 GB RAM-a, procesor "nije dovoljan", pa su i prilikom okretanja stranica na zaslonu vidljivi frizovi. I nijedno treptanje uređaja neće pomoći u ovom slučaju. Ostaje samo pomiriti se s činjenicom.

Tražimo uzrok kočenja u vašem uređaju

Ako smo gore govorili o novim uređajima koji se temelje na Androidu, razgovarajmo sada o onim slučajevima kada su pametni telefon ili tablet neko vrijeme radili normalno, a onda su odjednom počeli usporavati.

Zaustavite nepotrebne programe

Prvi je korak onemogućiti neke programe koji rade u pozadini i troše resurse vašeg uređaja. Čini vam se da ste instalirali aplikaciju i zaboravili na nju, ali ona se, usput rečeno, može pokrenuti i zato koristi dragocjene resurse.

Što radimo? Ulazimo u postavke, tamo tražimo odjeljak "Aplikacije", odabiremo pokrenute procese i, zapravo, vidimo nekoliko procesa koji se uopće ne bi trebali koristiti.

Klikom na ikonu aplikacije možete je zaustaviti.

Ako vam aplikacija ne treba, jednostavno je deinstalirajte. Naravno, govorimo samo o onim aplikacijama koje ste sami instalirali. Ne možete samo izbrisati sistemska, jer to zahtijeva root prava, osim toga, njihovo uklanjanje može dovesti do problema sa samim uređajem: ako nešto pođe po zlu, uređaj će se lako pretvoriti u ciglu. Budi oprezan.

"Zatvori" nepotrebne aplikacije

Ne zaboravite očistiti memoriju iz pokrenutih aplikacija. Da bi to učinio, uređaj obično koristi gumb ili dugo pritisnite gumb smješten na dnu uređaja.

Zapravo, ako nema dovoljno RAM-a za gadget, trebao bi automatski ukinuti (iskrcati iz memorije) neke programe, ali, kao što pokazuje praksa, to se ne događa uvijek i to ne za svaki uređaj.

Očisti predmemoriju

Pokušajte očistiti predmemoriju uređaja. U tome nema ništa teško, jer je čišćenje predviđeno na svakom uređaju, ali postupak se može malo razlikovati. Na primjer, u poznatom Androidu bez dodataka, morate otići u postavke, odabrati odjeljak "Memorija" - "Cache" ("Cache data").

Kliknite navedenu stavku i očistite predmemoriju.

Izbrišite nepotrebne datoteke s uređaja

Problem s kočnicama može se primijetiti ako je uređaj u potpunosti napunjen datotekama. Da biste riješili problem, samo trebate očistiti memoriju. Možete izbrisati, na primjer, aplikacije, fotografije, videozapise itd.

Što ako sve drugo zakaže?

Ako ništa drugo ne pomaže, to može biti trik virusa ili zlonamjerne datoteke. Koristite antivirus, srećom, za uređaje temeljene na Androidu, u većini slučajeva oni su potpuno besplatni. Ako antivirus ne pronađe ništa, spremite sve podatke (napravite sigurnosnu kopiju) i vratite tvorničke postavke uređaja. Ili pokušajte instalirati noviji firmware.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?