Što je žiroskop u telefonu i čemu služi?

Žiroskop je uređaj koji može reagirati na promjene orijentacijskih kutova tijela na kojem je instaliran u odnosu na inercijski referentni okvir. Najjednostavniji primjer žiroskopa je vrtića za igračke.

Vjeruje se da je žiroskop stvorio njemački astronom i matematičar John Bonenberger 1817. godine, iako postoje i drugi dokazi da se Bonenberger spominje kao tvorac uređaja već 1813. godine.

Žiroskopi se koriste u brodarstvu, astronautici, zrakoplovstvu, kućanskim aparatima, igračkama itd. Naravno, žiroskop se koristi i u mobilnim uređajima.

Vjeruje se da je žiroskop isto što i akcelerometar, ali to uopće nije slučaj. Ako potonji mjeri projekciju prividnog ubrzanja, tada žiroskop popravlja položaj predmeta u prostoru u odnosu na tri ravnine. Međutim, funkcije ove dvije naprave su slične: žiroskop je odgovoran za male pokrete u bilo kojoj ravnini, dok je akcelerometar odgovoran za okretanje zaslona. Bilo kako bilo, ako su oba uređaja ugrađena u vaš uređaj, on puno bolje i brže reagira na različite pokrete.

Čemu služi žiroskop?

Žiroskop se koristi u razne svrhe. Na primjer, mnogi uređaji imaju mogućnost korištenja različitih funkcija tresenjem. Na primjer, treperenjem možete odgovoriti na poziv ili prebaciti pjesmu u uređaj.

Naravno, žiroskop se koristi i u igrama. I premda akcelerometar igra većinu uloge, zajedno s žiroskopom, igra postaje puno zanimljivija zbog realne slike, kada je ulazak u zavoj u virtualnom automobilu sličan vožnji pravog automobila.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?