Što je telefonski IMEI i čemu služi?

IMEI (skraćenica od International Mobile Equipment Identity) broj je koji je jedinstven za svaki telefon. Koristi se u mobilnim telefonima, kao i u nekim satelitskim telefonima.

Jednostavnije rečeno, IMEI je jedinstveni identifikacijski broj za svaki telefon ili pametni telefon. Sastoji se od 14 decimalnih znamenki i jedne kontrolne znamenke. Kôd sadrži podatke o serijskom broju uređaja, njegovom modelu i podrijetlu. Dakle, prvih 8 znamenki naziva se TAC (Code Approval Code) i govori o modelu uređaja i njegovom mjestu podrijetla. Ostatak IMEI-a je serijski broj uređaja, koji proizvođač određuje pomoću takozvanog Luna algoritma, s kontrolnom znamenkom dodijeljenom na kraju.

Postoji IMEISV (od engleskog međunarodnog identiteta mobilnog terminala i broj verzije softvera), koji se već sastoji od 16 znamenki. Osim što osigurava da je svaki telefon jedinstveno identificiran, omogućuje usklađenost s verzijom softvera koju je odobrio operater. Zauzvrat, softver ovisi o uslugama dostupnim izravno ovom uređaju.

Informacije su 2002. godine pripremili predstavnici velikih stranih mobilnih operatera koji su rekli da se IMEI može mijenjati pomoću jednostavnog softvera. Danas je promjena IMEI-a puno teža, jer proizvođači mobilne tehnologije poboljšavaju sustav zaštite. Neke tvrtke tvrde da je jednostavno nemoguće promijeniti IMEI na njihovim uređajima. Značajno je da je u nekim zemljama promjena IMEI-a kazneno djelo.

IMEI je naveden na nekoliko mjesta. Najlakši način da ga pronađete je biranje * # 06 # na tipkovnici (podržava većina proizvođača):

Sakrili smo glavne znamenke broja.

Postoje i druge metode o kojima smo detaljno govorili u sljedećem članku.

Zašto trebam IMEI?

  • IMEI se koristi za identifikaciju uređaja na mreži.
  • IMEI je serijski broj telefona.
  • IMEI se može koristiti za praćenje vašeg telefona i blokiranje ukradenih uređaja na razini mobilnog operatera. Istina, u potonjem slučaju uređaj se ne može koristiti samo unutar jednog operatera.
  • Pomoću IMEI-a možete saznati je li uređaj ukraden.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?