Kako pravilno napuniti bateriju novog telefona / pametnog telefona?

Zamislite situaciju - kupili ste novi pametni telefon ili novu bateriju za njega. Prije toga, na Internetu ste negdje vidjeli informaciju da se baterija prvi put treba napuniti prema posebnom algoritmu. Je li to doista tako i ako da, kako napuniti uređaj?

Doista, ako prođete po forumima ili društvenim mrežama, možete vidjeti da za prvo punjenje trebate koristiti poseban postupak koji će, tako reći, omogućiti "pumpanje" baterije pametnog telefona ili tableta. Dno crta je da je autonomija modernih uređaja mala - u prosjeku nekoliko dana u štedljivom načinu rada, nakon čega se uređaj mora napuniti. Ako uređaj upotrebljavate stalno, ispraznit će se za nekoliko sati. Kako se ne sjećate mobitela koji se tjednima nisu mogli puniti ...

No, malo smo se odmaknuli od glavne teme. Da bi nova baterija bolje držala svoje punjenje, navodno ju je potrebno napuniti prema posebnom algoritmu, inače će se baterija brzo isprazniti.

Uobičajeni savjeti

Na internetu postoji puno različitih uputa. Ovo su neki od njih:

  • Potpuno ispraznite svoj pametni telefon, a zatim ga napunite iz mreže. Nakon punjenja, nemojte ga odspajati 2-3 sata.
  • Pustite uređaj da radi dok se ne isprazni na 10%, stavite ga na punjenje i punite 10-12 sati.
  • Tri puta potpuno ispraznite uređaj (na nulu) i sva ta tri puta napunite ga do 100% punjača.

Nije iznenađujuće što se korisnici zbunjuju, postavljaju pitanja i ponekad pribjegavaju potpuno nepotrebnim postupcima. Uzmite si vremena za punjenje ili pražnjenje telefona ili pametnog telefona, pročitajte ovaj članak do kraja!

Punjive baterije i njihove sorte

Postoji nekoliko glavnih vrsta punjivih baterija koje se koriste u proizvodnji mobilnih uređaja:

  • Ni-Cd (nikal-kadmij)
  • Ni-MH (metal-hidrid nikla)
  • Li-ion (litij-ion)
  • Li-Pol (litij polimer)

Prve dvije, nikal-kadmijeve i nikal-metal-hidridne baterije, korištene su na starijim telefonima s tipkama. Baš oni koji su proizvedeni prije mnogo godina i koji su, za razliku od modernih pametnih telefona, prvenstveno bili sredstvo komunikacije.

Ove su vrste punjivih baterija bile pouzdane, ali imale su nedostataka. Jedan od njih je takozvani "efekt memorije", što znači reverzibilan gubitak kapaciteta, što, između ostalog, može biti uzrokovano kršenjem preporučenog načina punjenja, na primjer, ako bateriju počnete puniti do trenutka kada se potpuno isprazni. S vremenom takve baterije doista zahtijevaju "pumpanje". Tada su se pojavile informacije o "pumpanju" baterije, uključujući i za novo kupljeni uređaj.

Ali vremena se mijenjaju, tehnologije se poboljšavaju. Gdje su se ranije koristile nikal-kadmijske i nikal-metal-hidridne baterije, danas se koriste litij-ionske i litij-polimerne baterije. Koriste se svugdje, uključujući pametne telefone, tablete, prijenosnike itd. Takve se baterije odlikuju velikom snagom, sigurnošću i relativno malom veličinom. Uz to, gotovo im u potpunosti nedostaje "memorijski efekt", koji smo gore spomenuli, pa stoga ne zahtijevaju nikakve posebne cikluse punjenja.

Što to znači? To znači da ako vaš uređaj radi s litij-ionskom ili litij-polimernom baterijom, napunite je na najčešći način, bez pribjegavanja manipulacijama opisanim u gornjim savjetima.

Međutim, ako se i dalje poslužite savjetima nekog foruma, malo je vjerojatno da će se išta promijeniti.

Savjet

Međutim, litijeve baterije imaju svoje osobine. Ovo su neki od njih:

  • Osjetljivi su na niske temperature, pa ih manje koristite u hladnom vremenu.
  • Litijeve baterije se "ne vole" potpuno isprazniti, zato pokušajte da vaš uređaj ne ostane bez napajanja.
  • Vjeruje se da je optimalno stanje litijeve baterije oko 50% napunjenosti, odnosno punjenje do 100% također je navodno nepoželjno - dovoljno je 80-90%. Teško je reći je li to istina ili ne.

Iz iskustva korištenja možemo reći sljedeće - pražnjenje ne ovisi samo o kapacitetu baterije, već i o optimizaciji sustava uređaja. Ako je optimizacija loša, čak i s vrlo moćnom baterijom, pražnjenje će se dogoditi vrlo brzo. Naravno, pod jednakim uvjetima, uključujući model procesora, dijagonalu zaslona, ​​razlučivost itd. A ples uz tambure u obliku „pumpanja“ baterije više neće pomoći.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?