Što je brzo punjenje pametnog telefona?

Pametni telefoni danas su obdareni snažnim hardverom i mnoštvom svih vrsta funkcija. Jedna od njih je funkcija brzog punjenja. Do sada se koristi samo na vodećim uređajima, ali u budućnosti će se vjerojatno pojaviti i na jeftinim pametnim telefonima. Što je?

Formalno, naziv funkcije odražava njezinu suštinu - pametni telefon se može brzo napuniti. Točnije, može se puniti brže od pametnih telefona koji nisu opremljeni brzim punjenjem. Primjerice, Huawei P30 s baterijom od 3650 mAh u 30 minuta može napuniti čak 50%! Slažete se, rezultat je impresivan. Istina, potpuno punjenje traje puno duže - više od sat vremena, ali brzina punjenja i dalje će biti velika.

Većina procesora danas podržava brzo punjenje. Jedan od lidera na ovom području je Qualcomm, koji proizvodi Snapdragon procesore, koji se koriste u mnogim pametnim telefonima. Vlasnička tehnologija Quick Charge ("brzo punjenje") radi samo s odgovarajućim ispravljačem napajanja. Ako koristite drugi adapter, možete zaboraviti na tehnologiju.

Kako se pametni telefon brzo puni?

Svaki je uređaj dizajniran za jednu ili drugu jakost struje i napona, odnosno prilikom punjenja uređaj prolazi samo određenu jakost struje.

Posebni adapteri koji se koriste u pametnim telefonima s podrškom za brzo punjenje omogućuju uređaju da prihvati veći napon i struju. Zahvaljujući ovoj tehnologiji pametni telefon puni se puno brže.

Istina, postoji jedna vrlo važna značajka koja se mora uzeti u obzir. Činjenica je da je ubrzano punjenje uređaja podijeljeno u nekoliko faza. Na samom prvom stupnju isporučuje se maksimalna struja, zbog čega nam naboj uređaja doslovno raste pred očima. Međutim, kad dosegne 50-70%, struja počinje naglo opadati, što rezultira smanjenjem brzine punjenja do preostalih 100%. Zašto se to radi? Jednostavno je - kako se baterija ne bi pregrijala i otkazala. Inače, zato oglasi za tehnologiju brzog punjenja kažu otprilike kao: „Za samo 30 minuta možete napuniti svoj pametni telefon do 50%!“, Jer se uređaj može napuniti još sat vremena ili čak duže do preostalih 100%.

Jasno je da vam ova tehnologija omogućuje smanjenje vremena punjenja uređaja, što je zasigurno veliki plus. Zapravo je glavni fokus na punjenju prvih 10-20 minuta. Primjer: vaš se pametni telefon ispraznio, ostalo je doslovno 5%. Naletite na kafić, naručite kavu i stavite uređaj na punjač, ​​srećom, adapter napajanja je uz vas. Tijekom tih 10-15 minuta koliko popijete kavu, uređaj će imati vremena napuniti do 35-50%, što je sasvim dovoljno za ostatak dana. I, prema našem mišljenju, to je ogromna prednost ove tehnologije.

Usput, podsjetio bih vas da postoji ogroman broj bežičnih punjača koji podržavaju bežično punjenje. Na primjer, Samsung EP-P3100:

Pa čak i vanjske baterije koje istovremeno podržavaju brzo i bežično punjenje, na primjer, Xiaomi Mi Wireless Power Bank Youth Edition 10000:

Što se tiče snage, konvencionalni punjači najčešće imaju snagu do 10 vata. Kao primjer, brzi punjač koji dolazi s iPhoneom 11 Pro iznosi 18 W:

Za jedan od najboljih vodećih modela OnePlus 8 Pro imamo punjač snage 30 W:

A Huawei P40 Pro dobio je kapacitet punjenja od čak 40 W:

Kako mogu omogućiti brzo punjenje?

Općenito, nije potrebno poduzimati nikakve posebne radnje - samo stavite pametni telefon na punjenje. Naravno, adapter za napajanje mora podržavati brzo punjenje - u ovom slučaju na njegovom kućištu se nalazi natpis poput Quick Charge, na primjer:

Pametni telefon puni se kao i obično, na zaslonu pametnog telefona nisu vidljive značajke:

No, Samsung pametni telefoni, za razliku od većine ostalih uređaja, imaju mogućnost onemogućiti brzo punjenje. Da biste to učinili, idite na postavke i odaberite odjeljak "Održavanje uređaja".

Dalje - "Baterija".

Dodirnite tri točke u gornjem desnom kutu.

I odaberite "Postavke".

Sada omogućite ili onemogućite brzo punjenje.

No, treba li to učiniti ili ne, svatko sam odlučuje.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?