Što na telefonu ili pametnom telefonu znače ikone G, E, 3G, H, 3G +, H +, 4G?

U modernim pametnim telefonima na vrhu zaslona uvijek možete pronaći liniju koja ima ikonu jačine signala, ikonu razine baterije itd. Također se u retku mogu pojaviti slova G, E, 3G, H, 3G +, H +, 4G, ponekad LTE. Što oni znače? Odgovor je zaista jednostavan - ikona pokazuje koja se tehnologija prijenosa trenutno koristi. Drugim riječima, to je tehnologija koja se koristi za povezivanje vašeg pametnog telefona s Internetom.

Sada ćemo pažljivije pogledati svaku ikonu. Pažnja - u gornjem lijevom ili desnom kutu (ovisno o modelu pametnog telefona).

  • G s engleskog. GPRS - Opća paketna radio usluga, javni paketni radio (2G). GPRS omogućuje korisniku mobilne mreže razmjenu podataka s drugim uređajima u GSM mreži i s vanjskim mrežama, uključujući Internet. Maksimalna brzina je 171,2 Kbps, ali u praksi je obično niža.
  • E od eng. RUB. Digitalna bežična tehnologija za mobilne komunikacije koja radi preko 2G i 2,5G mreža. Maksimalna brzina doseže 474 Kbps.

  • 3G s engleskog treća generacija - treća generacija. Treća generacija tehnologije mobilne komunikacije, koja također pruža pristup Internetu velike brzine. Koristi se UMTS tehnologija s HSPA dodatkom. Maksimalna brzina 3G mreža doseže 3,6 Mbps.

  • H, 3G +, H +. HSPA (High Speed ​​Packet Access) tehnologija omogućuje prijenos podataka putem UMTS mreža vrlo velikim brzinama do nekoliko desetaka Mbps! Međutim, treba imati na umu da svi uređaji ne podržavaju ovu brzinu.

  • 4G (LTE, LTE-A). Kao što ste mogli pretpostaviti, tehnologija je dobila ime po sintagmi četvrta generacija - četvrta generacija. Riječ je o obećavajućim tehnologijama koje omogućuju prijenos podataka brzinama većim od 100 Mbit / s za mobilne pretplatnike i 1 Gbit / s za stacionarne.

Što je VoLTE? To je mogućnost upućivanja glasovnih poziva u 4G (LTE) mreži - bez ove funkcije, prilikom upućivanja glasovnog poziva, pametni telefon prebacuje se u drugi mrežni način rada, na primjer 2G ili 3G. O tome smo već detaljno razgovarali.

Napominjemo da su brojevi navedeni u članku uvjetni. Mnogo ovisi o operateru, o lokaciji korisnika, o uređaju korisnika itd. To znači da se u stvarnom životu brzina može znatno razlikovati. Istodobno, u mnogim je gradovima brzina internetske veze na pametnim telefonima toliko velika da vam omogućuje gledanje videozapisa u HD formatu izravno sa vašeg uređaja.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?