Što je Android u telefonu i čemu služi?

Suvremeni korisnici pametnih telefona i tableta vjerojatno neće postaviti pitanje koje vidite u naslovu ove teme, ali ne zaboravimo da na svijetu možete pronaći ogroman broj ljudi koji u principu nisu upoznati s mobilnom tehnologijom. Dakle, nisu upoznati s takvom definicijom kao "android". Što je?

Zapravo, riječ "android" ima nekoliko značenja:

  • Humanoidni robot
  • Istoimeni film
  • operacijski sustav

Posljednja točka je od najvećeg interesa i o tome ćemo razgovarati.

U vrijeme pisanja ovog članka, Android je najpopularniji mobilni operativni sustav i vjerojatno neće ništa promijeniti u narednim godinama, jer je od 2014. godine Android OS bio instaliran u čak 86% pametnih telefona prodanih u drugom tromjesečju iste godine.

Logotip Androida je zeleni robot, evo ga:

U početku je operativni sustav razvila istoimena tvrtka - Android Inc., koju je 2004. godine kupio internetski div Google. Međutim, prva verzija operativnog sustava službeno je objavljena mnogo kasnije, tek u rujnu 2008. Zašto je izvanredno? Iz razloga što se operativni sustav iPhone OS, koji je kasnije preimenovan u iOS, pojavio više od godinu dana ranije, ali to nije spriječilo Android da zauzme vodeću poziciju. Vjeruje se da bi, da se iOS koristi ne samo na Apple uređajima, već i na bilo kojem drugom, najvjerojatnije bio najpopularniji mobilni operativni sustav na svijetu trenutno. Međutim, povijest ne tolerira subjunktivno raspoloženje.

Inače, ovdje je prvi Android uređaj - HTC Dream (T-Mobile G1):

Što se tiče operativnog sustava, podsjećamo da je riječ o kompleksu međusobno povezanih programa ili aplikacija dizajniranih za upravljanje resursima uređaja. Vjerojatno ste čuli za operativni sustav Windows i surađivali s njim? Android je također operativni sustav dizajniran prvenstveno za rad s dodirnim zaslonima. Iz tog razloga, moderni pametni telefon lako može zamijeniti kućno računalo koje se može staviti u džep. Međutim, zapravo je ovo kompaktno računalo. Uređaj bez operativnog sustava pretvara se, kako je to sada moderno reći, u ciglu - neradni uređaj.

U početku se Android OS koristio samo na pametnim telefonima, no danas se sve bitno promijenilo. Dakle, Android možete pronaći na tabletima, e-knjigama, pametnim satovima, pametnim knjigama, igraćim konzolama, televizorima itd.

Što OS Android može učiniti?

Ako smo prije koristili telefone za pozive i slanje SMS poruka, tada smo pojavom i razvojem pametnih telefona zasnovanih na Androidu, kao što je gore spomenuto, dobili punopravno kompaktno računalo. Ili možda čak i više: na primjer, neki pametni telefoni omogućuju fotografiranje gotovo na profesionalnoj razini.

Što se tiče Android operativnog sustava, on vam omogućuje upotrebu Interneta, igranje raznih igara, gledanje videozapisa, slušanje audio zapisa, čavrljanje u instant messengerima, instaliranje i pokretanje raznih aplikacija, uključujući čak i grafičke uređivače, rad s vanjskim uređajima itd. Naravno, pametni telefoni omogućuju pozivanje, a mnogi modeli podržavaju 2 SIM kartice, a neki podržavaju 3 ili više!

Usput, neki korisnici pitaju zašto se izgled operativnog sustava Android razlikuje ovisno o uređaju? Takozvani lanseri (lanseri) razlikuju se - ovo je grafičko korisničko sučelje. Odnosno, izgled radne površine, ikona, izbornika mogu se potpuno razlikovati na različitim uređajima, ali svi oni rade na bazi Androida. To je također jedna od značajki ovog operativnog sustava. Pogledajte razliku:

Treba napomenuti da Google neprestano nadograđuje Android OS. Međutim, trebali biste shvatiti da ne podržavaju svi uređaji najnovije verzije Androida - neka se ažuriranja uopće ne mogu očekivati! Zašto? Najvjerojatnije, iz razloga što tvorac uređaja u tome ne vidi smisao, štoviše, često korisnika "prisiljava" da promijeni uređaj u noviji. Usput, također je nemoguće instalirati svježe verzije firmvera na "stare" modele iPhonea.

Bilo kako bilo, operativni sustav Android jedan je od najboljih na svijetu. Možda i najbolji na svijetu, što neizravno može potvrditi njegovu popularnost.

Preporučeno

Kako postaviti vrijeme na zaslonu mog Android telefona?
Mala i velika slova za lozinku za iPhone
Telefon kaže "Nije registriran na mreži". Što uraditi?