Sibenik - Tengerpart

A Krka karsztvizű folyó Adria tengeri  torkolatánál fekszik Sibenik és Skaradin. Horvátország harmadik legnagyobb kikötővárosa Sibenik. Az öböl édesvíz tartalma elég magas a beletorkolló folyó miatt, így kedvelt helye ez azoknak az embereknek is,  akik kevésbé kedvelik a sós tengereket. Az Adria sótartalma az északi részen 31-33 %, a déli részen 38 %.  

krka fürdés

A közelben 2 nemzeti park is pompázik, a Krka és Kornati elnevezésű, ami szinte egyedülálló a világban, hogy egymás közelében kettő is található.  Mindkettő üdítően szép látványt nyújt sok különlegességével. A Krka  parkba meseszép vízesések hoznak hűsítő perceket.  Hajóval is megközelíthető a vízesés, még kijelölt fürdőhelye is rendelkezik. Érdemes megkóstolni vagy souvenirként magunkkal vinni a füge pálinkát, a rakiját vagy szárított fügét. 

sibenik strandA sibeniki Riviéra tengerpartja főleg apró kavicsos, illetve sziklás az öblös részeknél. Európa legszebb tengerpartjai közé sorolható kristálytiszta vizével. A mediterrán táj pálmafáinak is külön hangulata van.  Sibenik –Knin megyéhez 242 sziget, sziklaszirt tartozik, melynek nagy része  a tenger északnyugati részénél található. Jellemzőjük, hogy alacsony a népsűrűség, sok a kopár rész, partvonala tagolt. 

Összesen 10 település található a szigeteken. Ezek közül a Kornati szigetcsoport a legnépesebb.  A sibeniki  öböl 10 km hosszú és 300-1200 méter széles, melyből egy keskeny, kanyargós csatorna vezet a nyílt tengerre, illetve a szigetekhez. A parthoz közel húzódik a Trtar mészkő hegylánca, délkeleten pedig a Svilaja hegycsúcsa hívja fel magára a figyelmet. Jellegzetes növénye a boróka, a szigetek és partvidékek növénye pedig a zúros macchia. Tipikus mediterrán vidék, száraz, forró nyarakkal és száraz telekkel. Jellemző szele a misztrál, mely egy kis enyhülést hoz a vidékre. Jól megközelíthető, melyet kitűnő autópálya és autóutak biztosítanak. Néhány óra alatt máris a gyönyörű partokon lehet élvezni  a természet szépségeit.  

A vízpartok kínálta sportlehetőségek a vitorlázás, evezés, búvártanfolyamok és víz alatti fotó-szafarin is részt lehet venni. Kedvelt időtöltés a Big game Fishing, ahol kardhalra és tonhalra vadásznak. A halpiac a bevásárlás mellett, jó szabadidős programnak is bizonyul, kedvére válogathat az idelátogató a hal- és egyéb tengeri különlegességek között. 

Helyi éttermek sora kínálja helyi specialitásait, de találunk itt grillezett és sült fogásokat is, vagy bárányból készült finomságok csábítják a látogatókat. Az esti szórakozás kedvelői sem maradnak program nélkül, Sibenik Dolac negyedében száz körüli kávéház szórakoztatja zenével vendégeit, illetve disco-k hívogatják vendégeiket. Számos szálláslehetőség kínálkozik apartmanok, vendégházak, szállodák és egyéb lehetőségek. Például  Sibenikben egy háromcsillagos apartman, a Mileva várja vendégeit, melynek ára  egy hétre 34.000 Ft/fő.