Sibenik - Látnivalók

Sibenik kikötőjéből felsétálva, a városi parkolón áthaladva juthatunk a Szent Jakab székesegyház épületéhez.  Az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel, így Horvátország hírnevét is gazdagítja. 1402-ben kezdték építeni reneszánsz stílusban, de felfedezhetőek velencei gótikus jegyek is az épületen.  Brac szigetéről származó mészkőből  kezdték el  építeni. A washingtoni Fehér Házat is a braci mészkőből  építették.
Hívatalosan 1555-ben szentelték fel. 
A szerb támadások a székesegyházat is elérték, de nagyon gyorsan felújították.  A szentély érdekessége, hogy 74 arcot faragtak rá, akik a város életében, vagy az építkezésben fontos szerepet játszottak, vagy óriási adományaikkal  járultak hozzá az építkezéshez. 
Másik érdekessége a dóm oldalán lévő oroszlános kapu, az oszlopok tetején Ádám és Éva látható, mint a teremtés jelképe. A székesegyház nyáron 8 és 12 óra, valamint 16 és 18 óra között ingyen látogatható.

Ezzel szemben lévő kis téren  Sibenik egyik  szimbóluma,  a reneszánsz stílusú városháza hívja fel  magára a figyelmet.  1533-1546 között épült, melyet Michele Sanmicheli , olasz mester tervezett. A II. világháborús károkat az eredeti tervek alapján javították ki.  Az árkádsor boltívei alatt lévő kávézóban lehet a városnézés fáradalmait kipihenni.  

Sibeniki Székesegyház
Sibenik Székesegyház

A város ivóvízét korábban biztosító dísz kutakat, melyeket a XV. században építettek, időközben átépítették  és egy hangulatos múzeumot hoztak létre, mely a Négy Kút Múzeum =Muzej Cetiri Bunara névre hallgat. Itt látványos kiállításokat lehet a város nevezetességeiről, régi életmódjáról  megnézni.  

A székesegyház közelében található a Régészeti, Néprajzi és Helytörténeti Múzeum.  A XIII.-XIV.  században fejedelmi kancelláriák működtek itt. A fejedelmi palotán, ahol a múzeum található, Szent Mihálynak, Sibenik védőszentjének címere díszeleg.  

Sibenik  óvárosát két párhuzamos utca jelenti, melyből  romantikus sikátorok, kis terek nyílnak.  Sibenik másik különlegességeit az erődök és várak jelentik, melyek különös hatást nyújtanak az idelátogató számára és rendkívül szép kilátást nyújtanak a városra és környezetére. 70 méter magasan helyezkedik el a Szent  Mihály erőd, 115 méter magasan emelkedik ki egy dombon a Szent János erőd. Szintén a védelmet szolgálták a Subicevac és a Szent Miklós erődök is. Ezek mellett a városfalak is hozzásegítették a rajta lévő bástyákkal, hogy a lakosság megmenekülhetett a törökök elnyomásától, mert három alkalommal sem tudták bevenni a várost. (1570-ben, 1647-ben és 1659-ben sem.)  

Sibenik óváros

Számos kulturális rendezvény szórakoztatja  a nyaralókat és városlakókat. Június végén,  július elején a Nemzetközi Gyermekfesztivál  kerül megrendezésre, mely Sibenik szinte valamennyi  utcájára kiterjed a főtértől kiindulva.  Augusztus második felében „Klapa esteket”  tartanak.  A klapa szó jelentése férfikórus. Szintén augusztusban az ország leghíresebb orgonistáinak orgonahangversenyeiben lehet gyönyörködni.  Szeptember pedig igazán hangulatos Sibenikben, hogy ilyenkor az egész város reneszánsz öltözetet kap és hangulatos középkori vásárok idézik meg a régi korok hangulatát. Éjszakai szórakozási lehetőségek közül is lehet válogatni,  discok, zenés klubok, kávézók várják vendégeiket. 

Az extrém sportok rajongói is kiélhetik élvezeteiket, a híres szibeniki hídról ” vethetik bele” magukat az Adriába gumiköteles-hevederes módszerrel, azaz a bungee jumpingot próbálhatják ki. 


A képeket Mario Fajt készítette - CC Nevezd meg