Sibenik - Horvátország

Sibenik-Knin megye székhelye, a Krka folyó torkolatánál, a Sibeniki-öböl mentén található, számos kis sziget közelében.  A Sibenik elnevezés a  horvát sib főnévből származik, melynek jelentése bozót.  Sibenikről a fennmaradt források közül legelőször 1066-ban tesznek említést. 

sibenik

A város tulajdonképpen az erőd köré épült. Több fennhatóság alá tartozott az idők folyamán, tartozott a magyarokhoz Szent László király idején, illetve II. István és II. Béla is megszerezte a várost, miközben Velencéhez is  több alkalommal hozzácsatolták, ez az időszak volt a leghosszabb csaknem  400 évig tartott 1412-től. A törökök is ostromolták több éven keresztül, de sikertelenül. 1649-ben a lakosság háromnegyed része a pestis áldozata lett. Ezután hamarosan II. Ferenc osztrák császár fennhatósághoz tartozott Sibenik, ekkor lett megyeszékhely is. 1806-1813-ig az Illír tartományhoz tartozott, tehát francia befolyás alatt állt. Ezután ismét osztrák megyeszékhely lett.   

sibenikA város fejlődése folyamatos volt a hatalomváltások során is.  1883-ban kórházat hoztak létre. 1900-ban 15000 fős volt Sibenik lakossága. 1918-ban a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, majd Jugoszláviához tartozott.  1925-ben készült el a Lika vasútvonal.  1960-s években fontos ipari központ és kikötőváros lett. 1991. június 25-én kiáltották ki a független horvát államot. 2001-ben 51.553 fős lakosa volt Sibeniknek, melybe a hozzátartozó települések lakosait is beleszámolták, ebből 48 169 fő horvát, 1627 szerb nemzetiségű.  A  diákok  többféle középiskola közül  választhatnak, többek közül Közgazdasági, Technikai, Ipari, Orvostudományi és Kémiai, Közlekedés-technikai  Iskola, Verancsics Antal Gimnázium, Ivan Lukacic Zeneiskola. Egy turisztikai főiskola is található a városban. 

Sok híresség mondhatja szülővárosának Sibeniket.  Kresimir Baranovic zeneszerző, Dijana Bolanca színésznő, Ivan Bresan író, Juraj Culinovic festő,  Ivana Ergic építész, Ester Mazzoleni operaénekes,  Fedor Skubonja rendező, valamint  Drazen Petrovic, akit a legjobb európai kosarasnak tartották számon, stb. Jelentős sportélet működik Sibenikben. 
Rendelkezik több kosárlabda, vízilabda, röplabda, kézilabda, foci, teke, tenisz klubbokkal és egyéb sportegyesületekkel. További információkat a városi Nautikai Központban kaphatnak az érdeklődők. 680 km-re fekszik Sibenik Budapesttől. 
Javasolt útvonal: Budapest M7, Nagykanizsa M7, Letenye A4, Zágráb A1, Karlovac A1 és Sibenik. 
Számos szállodát újítottak fel az utóbbi időkben, bátran válogathatnak közülük.

A képeket Mario Fajt készítette - CC Nevezd meg!