Athén Időjárása


Jellemző éghajlata félszáraz szubtrópusi, azaz a nyár forró, száraz, a tél enyhe, esős. Néha hó is előfordul.  A nyári átlaghőmérséklet 28-35 fok között mozog, de előfordul 40 fok is, alacsony páratartalommal, rendszeres légmozgással. Télen pedig 5 és 10 fok közötti a hőmérséklet.  
Október közepén kezdődnek az esőzések, februárig nedves, hűvös időjárás a jellemző. Télen gyakoriak a szélviharok is, amit a fügefák görbe állása is igazol. Plusz 1 óra időeltolódás van a közép-európai időhöz viszonyítva. 

Athén az Attika-síkságon fekszik, nyugatról a 468 méter magas Egaleosz, keleten az 1000 méter feletti  Imítosz, észak-északkeleten pedig az egybeolvadó 1413 méter magas Párnisz és az 1109 méter magas Pendelikon hegység határolja. Délnyugaton a Szaronikosz öböl található. 

athén időjárás

foto:Mispahn

Athén felszíni fekvése „hőmérséklet fordulást” eredményez, azaz a hőmérséklet a magasság növekedésével párhuzamosan növekszik. Ez a jelenség a legfőbb okozója a nagymértékű légszennyezettségnek is. Gyakori Görögországban a földrengés, például Théra szigete is a vulkánosság eredménye. Más helyeken gyakori gőz- és gázszivárgások, ásványvizek feltörései jellemzőek.  

Záporok, viharok ritkán fordulnak elő, akkor is csak maximum 1 napig tartanak. A tengerpartok kellemes nyári szele a meltémi, augusztusi forró szelét pedig livasnak nevezték el.  Athén időjárásának az http://freemeteo.com/default.asp?pid=15&la=16&cn=GR  honlapon nézhet utána.