Dél-Olaszország


dél olaszországDél-Olaszország, vagy olaszul Mezzogiorno az ország vidéke, ami élesen elkülönül mind kultúrában, mind gazdaságban, valamint az emberek viselkedésében is az északi vagy a középső országrésztől. Az olasz csizma alsó része hat provinciából áll. Tréfásan ezt úgy mondják, hogy a csizma szárai Abruzzo, Molise, Campania. A csizma sarka Puglia, lábfeje Basilicata, lábujja Calibria, valamint kulturális szempontból még ide tartoznak, Szicília, és a Szardíniai szigetek. A legészakibb tartomány Abruzzo, amely földrajzilag ugyan Közép-Olaszországhoz tartozna, de kultúrájában, gazdaságában a déli területhez sorolják. Fővárosa L’Aquila, megyéi L’Aquila, Chieti, Pescara, Teramo. 

A főváros látványosságban gazdag, de sajnos a 2009-es földrengés nagyon sok műemlék épületben tett kárt, melyek helyreállítása nemzetközi segítséggel folyamatos. L’Aquila-ban található Európa legmagasabban fekvő várkastélya, a Rocca Calascico. Érdemes megnézni a híres Kilincvenkilenc fejes kutat, a Dragonetti és Persichetti palotákat, a Forte Spagnolo erődítményt is. Chieti megyében található a Majella Nemzeti Park, valamint a mesterségesen felduzzasztott SantAngelo-tó.  Pescara megyében a finom homokos tengerpart kedvelt üdülőterület. Nem messze van innen a gyönyörű Pennei-tó, a Gran Sasso - Monti della Laga Nemzeti Park, Sant’Eufemia a Maiella botanikus kertje, és Cappelle sul Tavo termálfürdői. Teramo megyében találhatjuk Európa legdélibb gleccserét, a Calderone-t. A tengerparton Kék zászlós üdülőhelyek fedezhetők fel. A megye nyugati határánál van a tartomány legnagyobb mesterségesen duzzasztott tava, a Campotosto-tó. 

A következő tájegység az ország második legkisebb tartománya. Keleten egy 40 km-es partszakasszal rendelkezik, ahol egy kikötő várja a hajókat, vitorlásokat. A területe fele-fele arányban osztódik a síkság és a hegyvonulatok között. Három hegylánc húzódik itt, amelyeket a Volturno és a Sangro folyók völgyei választanak el egymástól. A természet kedvelői számára izgalmas kirándulóhely a két völgy közötti hágó, a Bocca di Forli, valamint az Abruzzo-Molise-Lazio Nemzeti Park. A tartománynak két megyéje van Campobasso és Isernia. Isernia területén van a 1979-ben felfedezett ősember-lelőhely, melyet világörökségi helyszínnek javasoltak. Műemlékekben gazdag terület Campobasso, Busso, és Termoli belvárosai, valamint igen népszerű az utóbbi város strandja. Az egyik leglátogatottabb tartomány Campania, melynek fővárosa, és egész Mezzogiorno legjelentősebb városa Nápoly. A történelem során ez a város hihetetlen sok műemlékre tett szert, királyságok, hercegségek és birodalmak megmaradt romjait, épületek tucatjait vonultatja fel az idelátogatók előtt. A turisztikai látványosságok megtekintése több napi élményt nyújt. 

dél olaszország

A tartomány öt megyéből áll: Avellino, Benevento, Caserta, Napoli, Salerno. Mind az öt megye rendkívüli természeti adottságokkal rendelkezik a vulkáni hegységek és a Tirrén-tenger gyönyörű öbleinek köszönhetően. Mindenekelőtt a Napoli tartományt érdemes kiemelni. Hiszen ezen a területen lehet hallani a híres nápolyi nyelvjárást, amelynek védelmével már az UNESCO is foglalkozik. De itt van a pizza őshazája is.  A Margherita pizza egy speciális sajátosság, melynek külön története van. 1889-ben I. Umberto király, és Margherita királyné tiszteletére készítették először. De más speciális helyi gasztronómiai különlegességeket is érdemes megkóstolni. Campania tartományában a tengerparton kívül még a Lacedonia mellett lévő, az Ofanto folyón kialakított gyűjtőtó is csodaszép élményt nyújt. Több városban találhatók régi fürdők, gyógyfürdők. De érdemes megnézni a régi városok óváros részeit is. Ilyenek Airola, Temes Terme, Fontanarosa, Bagnoli Irpino. Caserta megye látnivalókban bővelkedik: Nemzeti park, folyóvölgyek, régészeti maradványok, kastélyok és még sok műemléképület. Itt található Aversa, a száz templom városa. 

A déli csizmarész sarkánál helyezkedik el Puglia tartománya, megyéi: Bari, Barletta-Andria-Trani, Brindisi, Foggia, Lecce, Taranto. Látnivalói a Kék zászlós fürdőhelyeken kívül, nemzeti parkok, a castellanai barlangok, Bari óvárosa, Bitono középkori városközpontja, Trani katedrálisa és zsidónegyede, a barlettai vár és kolosszus, Castel del Monte, a Fasano melletti szafaripark, Ostuni „fehér” óvárosa, Ceglie Messapica karsztvidéke, Foggia belvárosa, Lesina termálvizű forrása, Lucera római amfiteátruma, San Severo katedrálisa és nemesi palotái, Gallipoli erődítménye és kikötője, Lecce barokk óvárosa, Avetrana normann erődítménye. Castellaneta egy szurdokvölgy szélére épült város. A csizmatalp része Basilicata tartomány. Itt látható a világörökség részét képező Sassi di Matera, valamint több nemzeti park. A tartomány két megyére oszlik, Materára és Potenzára.

 A csizma lábujja Calibra tartomány, mely Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio, Calibra és Vibo Valentia provinciákból áll. Híres strandjai és üdülőtelepei Costa Viola, Vibo Marina, Tropea, Pizzo, Lamezia Terme. Igazi középkorban érezhetjük magunkat a népszerű Nicotera, Tropea, Crotone, Stilo, Gerace, Vibo Valentia óvárosaiban. De vannak a régióban híres zarándokhelyek, várak, erődítmények. Kedvelt üdülőhely még Catanzaro üdülőközpontja, a Catanzaro-tó. 

szicilia
Szicilia

A félszigetet elhagyva a Messinai-szoroson átkelve Szicilia szigete található. Itt van Európa legnagyobb működő vulkánja. A nagy szigethez több kisebb sziget is tartozik, melyek mind kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyek. A sziget kilenc megyére osztható: Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Pelrmo, Ragusa, Siracusa, Trapani. Rengeteg nevezetesség van a szigeten. Várak, templomok, ókori színházak, és műemléképületek tucatjai teszik színessé az üdülést. Több világörökség részét képező területtel is büszkélkedhet, Val di Noto barokk városai, Agrigento régészeti emlékei, Piazza Armerina:La Villa del casale (római villa), Lipari-szigetek, Siracusa, Sortino, sziklatemető. A tengerparti fürdők, kikötők felejthetetlen időtöltést nyújtanak. De ha már a szigetre látogat valaki, akkor a híres Szicília konyhát se hagyja ki. Másik kedvelt nagy szigete Dél-Olaszországnak Szardínia. A szigeten állandóan ünnep van, majdnem minden provinciának meg vannak a védőszentjei, amelyeket hagyományőrző módon ünnepelnek meg. A szárd konyhát és a helyi ízeket itt sem lehet kihagyni. A sziget nyolc megyére tagolódik: Cagliari, Carbonia-Iglesias, Medio Campidano, Nuoro, Ogliastra, Olbia-Tempio, Oristano és Sassari. A sziget nemzeti parkjai is kiváló kiránduló célpontok. A tengerparti kikötők, és fürdőhelyek szintén nagyon sok látogatót vonzanak.

photos_David_Evers