Athén - Görögország


Athén kedvelt üdülőhelye a magyaroknak is, hiszen egy élő történelemkönyvnek számít.  Athént kozmopolita városként is emlegetik, az ország lakosságának 35 %-a itt lakik. Elővárosait is beleértve 3,5 millió körüli ember él itt. Görögország és a görög Attika prefektúra fővárosa, keleti irányban terjeszkedik. Már az ókorban is fontos városállam volt és egyben a tudományok központja. 1985 óta Európa első kulturális fővárosaként tartják számon. 1987 óta az Akropolisz, 1990 óta pedig a Daphni kolostor is az UNESCO világörökségi listáját gazdagítja. 

Az athéni Piraeus metróállomás

piraeus metróállomás athén

Athén nevét a városvédő Athénéről, egy görög mitológiai istennőről kapta. Már i.e. 500 és i.e. 300 között is Görögország és az egész Nyugati  világ kereskedelmi, tudományos és kulturális központjának számított. I.e. 430 körül már 310.000-n éltek Athénban. A Bizánci Birodalomnak köszönhetően azonban jelentősen leépült, illetve a keresztes háborúk is nagy csapást mértek a városra is. II. Mehmed, oszmán szultán igen komolyan vette a műemlékek védelmét, aki megrongálta őket halálbüntetés várt rá. A Parthenonban mecset is működött. Az idők folyamán lazult a műemlékvédelem is, sőt 1687-ben lövedék és lőporraktárat rendeztek be itt. Ennek következtében jelentős károk keletkeztek magában az épületben. 1833-ra már csak 5000 fős lakossággal rendelkezett, de még mindig főváros, az új Görög Királyságban. A következő évtizedekben a város újjáépítése következett. 

athénAthén nevéhez fűződik az első újkori Nyári Olimpiai Játék. A II. világháborúban még jelentős veszteségeket szenvedett a város, de utána gyors fejlődésnek indult, amelynek eredménye lett, hogy az 1980-s évek elején már túlzsúfolt város lett. Ma Európa legszennyezettebb városai közé tartozik, azonban közbiztonság szempontjából az egyik legbiztonságosabb város. 2002 óta itt is az euro a fizetési eszköz. 
Ha valaki telefonon szeretne érdeklődni bármilyen információ iránt Görögország nemzetközi hívószáma 0030, Athéné pedig 210. Amennyiben valaki régiséget szeretne magával vinni, akkor kiviteli engedélyt kell kérnie a Központi Régészeti Tanácstól, melynek telefonszáma: 210 820 1293. 

A 2004-s nyári olimpiai játékok rendezése során óriási fejlesztések mentek végbe Athénban, például az új Elefteriosz Venizelosz nemzetközi repülőtér, az Attiki-Odosz körgyűrű elkészítése, vagy a metróhálózatban is jelentős előrelépések történtek. Ezen kívül szórakozóhelyek, szállodák épültek, a múzeumok jelentős része fel lett újítva, a Zeusz templomtól a Plakáig és a Szrimi térhez sétáló utcák lettek kialakítva.

Athént meglátogatni tavasszal és ősszel a legjobb, nyáron rendkívül meleg és szmog van és emellett rengeteg a turista. Az athéni Eleftherios Venizelos nemzetközi repülőtér a várostól körülbelül 30 km-re terül el, új és modern repülőtér. A városba metróval a legkönnyebb bejutni, az jegy ára 6 Euro. Emellett vonat és busz járatok is közlekednek, a vonat ára szintén 6 euro a buszé 3,2 euro. A taxival érdemes óvatosnak lenni, nézzük meg a mérő be van-e kapcsolva. az árak igen eltérőek lehetnek kb. 30-40 euro. Gyakran van sztrájk a repülőtéren és a hozzá kapcsolódó szolgáltatók körében, érdemes indulás előtt tájékozódni. Athénben, az utóbbi években sokat javult a tömegközlekedés, a jegyek egységesek minden járműre (metró, troli, villamos, busz, elővárosi vonat) az ára 1 euro. A napijegy 3 euro, a heti pedig 10 euro, érdemes kiváltani gyalogosan egyes érdekes látnivalókat nehéz megközelíteni. 

athén

Athénban van a város által működtetett biciklikölcsönző is, szombaton és vasárnap ráadásul ingyenes, de csak a gyakorlott kerékpárosoknak ajánlható, mert kerékpárút gyakorlatilag nincs, a forgalom pedig kaotikus. 

A „kötelező” látnivalók mellett érdemes megnézni a kevésbé ismert Athéni Nemzeti Kertet és az építészetileg is különleges Athéni Ipari Múzeumot is. 
Athénben olcsón és jól lehet étkezni, a hagyományos Görög ételek néhány euróért bárhol kaphatók, az adagok nagyok a felszolgálás gyors. Pezsgő az éjszakai élet, általában minden későn kezdődik, a görögök gyakran este 10 után kezdenek vacsorázni. Rengeteg a szórakozó hely, a hagyományos görögös szórakozást nyújtó környék a Plaka és a Monastiraki negyed. 

Athén kifejezetten biztonságos város, a zsebtolvajokra viszont lehet számítani, különösen a zsúfolt helyeken és a közlekedési eszközökön. Éjszaka a vasútállomás környékén nem érdemes egyedül sétálni. A_képeket_Mispahn_készítette